Foszforsav 75%-os 1 l (Élelmiszeripari) 1000 ml

Foszforsav 75%-os 1 l (Élelmiszeripari) 1000 ml

1 165 Ft
Készleten van

A foszforsav és sói (a foszfátok) a természetben igen elterjedtek. Ezek az élethez elengedhetetlen foszfor forrásai. Az emberi szervezetben a foszfátok mennyisége több kilogramm; fontos szerepet játszanak a csontok, a fogak és az örökítőanyag felépítésében, valamint az energiatermelő anyagcserében. Antioxidáns, savanyúságot szabályzó, rozsda folt és vízkő eltávolító.


 

A foszforsav tisztán savanyú ízű és erős komplexképző hatású. A foszfátokkal ellentétben, amelyek az élelmiszeriparban számos különböző funkciót látnak el, a foszforsavat többnyire savanyítószerként alkalmazzák.

Előállítás

A foszforsavat foszfáttartalmú ásványokból (apatitból) nyerik. Ez erős savas feltárás, majd extrakció és desztilláció útján lehetséges. Elektrokémiai eljárással is nyerhető foszfát az apatitből. Ezt végül tisztítják, égetéssel oxidálják, és vízzel foszforsavvá alkítják.

Használat

A foszforsav meghatározott maximális adagolási szint mellett bizonyos élelmiszerekben engedélyezett. Az engedélyezés főként a sokkal gyakrabban használt foszfátokra vonatkozik.

A foszforsav egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Frissítő italok, főként a kóla-italok (max. 700 mg/kg)
• Sportitalok (max. 0,5 g/Ll)
• Tejszín és tejszínkészítmények (max. 5 g/kg)
• Tejitalok (zsírtartalomtól függően max. 1 - 1,5 g/kg)
• Tejpor és kávékrémpor (max. 2,5 g/kg ill. 30 g/kg)

A foszforsav a kiindulási anyaga a különféle foszfátok és keményítő foszfátok előállításának is (E 339, E 340, E 341, E 442, E 450, E 451, E 452, E 541, E 1410). Technológiai segédanyagként a fehérjék és a nyerskakaó feltárása során használják.

Biztonság

A foszforsav veszélytelennek számít.

Nagy mennyiségű foszfát (napi 1,5 - 2,5g) bevitele esetén a vér kálciumszintjének csökkenését és a parathyroid hormon szintjének emelkedését figyelték meg. Az ebből levont következtetést azonban, amely szerint a magas foszfátbevitel megbontja a szervezet kálcium-foszfát-egyensúlyát, és a csontok kálciumtartalmának csökkenéséhez vezet, nem bizonyították.

Szintén nem nyert bizonyítást az a gyanú, hogy a foszfátok szerepet játszanának a gyermekkori figyelemzavar és hiperaktivitás (ADHS) kialakulásában.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

70 mg/kg

Figyelem!

  • BABA: Az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételekben engedélyezett adalékanyagok. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)
A foszforsav egy foszfor alapú szervetlen sav. A következő változatait ismerjük: hipofoszforossav: H₃PO₂, foszforossav: H₃PO₃, hipofoszforsav: H₂PO₃, H₄P₂O₆, ortofoszforsav: H₃PO₄, pirofoszforsav: H₄P₂O₇, metafoszforsav: HPO₃. 
Képlet: H3PO4
Sűrűség: 1,88 g/cm³
Olvadáspont: 42,35 °C
Forráspont: 158 °C
Moláris tömeg: 98 g/mol
IUPAC-azonosító: trihydroxidooxidophosphorus phosphoric acid

Házhozszállítás Postai utánvéttel:

Megrendeléstől számított 2-3 napon belül, Ön a megadott címen átveheti az árut.

1-2 kg-ig  990 Ft
2,1-5 kg-ig 1100 Ft
5,1-10 kg-ig 1200 Ft
10,1-20 kg-ig 1600 Ft
20,1-30 kg-ig 2000 Ft
30,1 kg-tól 60 Ft / kg 

PostaPont:

Országszerte több mint 2700 helyen hozzáférhető csomagátvételi ponton vált lehetővé a honlapunkon megrendelt áruk személyes átvétele.